FAQs

Koja je razlika između agenta za nekretnine i posrednika u prometu nekretninama?

Većina država zahtijeva da profesionalci za prodaju nekretnina budu licencirani od strane države, tako da mogu kontrolirati zahtjeve za obrazovanjem i iskustvom i imati centralno tijelo za rješavanje problema potrošača. Terminologija koja se koristi za identifikaciju stručnjaka za nekretnine malo se razlikuje od države do države. Od brokera se općenito traži da imaju više obrazovanja i iskustva od prodavaca nekretnina ili agenata. Osoba s kojom inače imate posla je agent za nekretnine ili prodavač. Prodavač je licenciran od strane države, ali mora raditi za brokera. Svi oglasi se stavljaju na ime brokera, a ne na ime prodavca. Broker može direktno poslovati sa kupcima i prodavcima kuća, ili može imati osoblje prodavaca ili agenata koji rade za njega ili nju.

Zašto bih trebao koristiti prodavača nekretnina?

Prodavac nekretnina je više od “prodavca”. Oni djeluju u vaše ime kao vaš agent, dajući vam savjete i smjernice i obavljajući posao – pomažući vam da kupite ili prodate kuću. Iako je istina da su plaćeni za ono što rade, to rade i druge profesije koje pružaju savjete, smjernice i prodaju usluge – kao što su ovlašteni javni računovođe i advokati

Internet je otvorio svijet informacija koji ranije nisu bili dostupni kupcima i prodavcima stanova. Podaci o oglasima dostupnim za prodaju su skoro aktuelni – ali ne baš. Postoje trenuci kada su vam potrebne najnovije informacije o tome šta je prodato ili je na prodaju, a jedini način da to dobijete je putem agenta.

Ako prodajete kuću, dobijate pristup većini kupaca tako što ćete biti na listi u usluzi višestrukih oglasa. Samo licencirani agent za nekretnine koji je član vašeg lokalnog MLS-a može vas staviti na listu – što vas onda automatski stavlja na listu nekih od glavnih web stranica za nekretnine. Ako kupujete ili prodajete kuću, MLS je najbolji alat vašeg agenta.

Međutim, uloga agenta se promijenila u posljednjih nekoliko godina. U prošlosti su agenti bili jedini način na koji su kupci i prodavci kuća mogli pristupiti informacijama. Sada se agenti razvijaju. Budući da su današnji kupci i prodavci kuća mnogo bolje informisani nego u prošlosti, stručnost i sposobnost postaju sve važniji.

Agent za nekretnine postaje više „vodič“ nego „prodavač“ — vaš lični predstavnik u kupovini ili prodaji kuće.

Imam porodičnog prijatelja koji se bavi nekretninama. Sviđa mi se i pomaže mi, ali mi daje jednu cijenu da prodam svoj dom i mislim da je preniska. Zato sam nazvao drugog agenta koji je predložio cijenu koja je više u skladu s mojim očekivanjima. Koga da izaberem?

Možda biste željeli konsultovati još nekoliko Realtora o tržišnoj vrijednosti vašeg doma. Većina procjena bi trebala biti na istom nivou.

Moguće je da je vaš prijatelj iskreniji prema vama o vrijednosti vašeg doma, a drugi agent nekretnina vam je dao veći broj jer je već znao da to očekujete. To se zove “Kupovina oglasa” i tema je članka na našoj web stranici.

Ili jednostavno može biti da je vaš prijatelj dobar prijatelj, ali ne toliko veliki agent za nekretnine.

Miješanje posla i prijateljstva je uvijek rizično za prijateljstvo. S druge strane, ako je vaša prijateljica zaista kompetentna i davala mudre savjete, mogla bi se uvrijediti ako zanemarite savjet i odaberete drugog agenta.

Moram da biram između modernije kuće u starijoj četvrti ili novije kuće u modernijem naselju. Kuća u starijem naselju ima skoro sve što želim i mnogo je veća, ali šta ima najviše smisla kao investicija?

Ako je vaš cilj kupiti kuću za njenu preprodajnu vrijednost, a ona koju planirate kupiti u starijoj četvrti je na gornjoj granici vrijednosti za taj kvart, onda to možda nije najmudriji izbor. Ako je slična ili niža cijena od ostalih, onda ne bi trebalo biti problema, jer cijene treba uzeti u obzir u odnosu na lokalni kvart, a ne upoređivati s kućama u drugim četvrtima (većim dijelom)

Osim toga, da li je to naselje u propadanju, ili će i drugi popravljati stvari, tako da je to naselje koje se poboljšava? Moglo bi se pokazati kao vrlo dobar posao sve dok ne “preplatite” zbog nedavnih poboljšanja.

Imajte na umu da kuću kupujete i zbog njene vrijednosti za vas kao „doma“, a to je nešto drugo što biste trebali uzeti u obzir. U kom kvartu biste se vi i vaša porodica osjećali najugodnije?

Prilikom kupovine novog doma, na koje nadogradnje treba da idemo? Šta ima najveću vrijednost? Da li nadogradimo parcelu? Odaberite više kvadrata u kući? Dodati dodatnu spavaću sobu?, itd.

Mnogo zavisi od toga zašto kupujete kuću. Kupujete li ga uglavnom kao dom ili uglavnom kao investiciju? Postoji razlika.

Uglavnom, nadogradnje su visokoprofitne stavke za graditelje. Nisu dizajnirani da povećaju vrijednost kuće, već vas čine sretnijima s kućom koju kupite.

Ako na svoj dom gledate kao na investiciju, onda kupujete od manjeg do srednje veličine u traktu i trošite samo minimalan iznos na nadogradnje. Ako na kupovinu gledate kao na dom, onda birate nadogradnje koje će poboljšati vaš kvalitet života.

Jedno pravilo je da uvijek nadogradite tepih i podlogu.