News

Check out market updates

Ko su kupci nekretnina u BiH: Dijaspora kupuje stanove i kuće tokom cijele godine

Iako cijene stanova i dalje vrtoglavo rastu, prodaja nekretnina ne bilježi pad, a potražnja za stanovima u većim gradskim sredinama u cijeloj BiH je u konstantnom je porastu.

Ko su kupci? Mladi bračni parovi koji formiraju porodicu, generacije u srednjim godinama koje ušteđevinu investiraju u nekretnine kako bi obezbijedili dodatna primanja uz penziju kada za to dođe vrijeme, te Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u dijaspori.

“Naši ljudi koji žive i rade izvan BiH, veoma su aktivni i kupci i prodavci i to tokom cijele godine. Nekretnine se prodaju širom BiH u zavisnosti odakle potiču i/ili gdje su naslijedili ili ranije kupili nekretnine, i tu se uglavnom radi o stanovima u starogradnji i starijim porodičnim kućama. A što se tiče kupovine, osim u većim gradovima kao što su Sarajevo, Tuzla i Mostar u FBiH, bh. dijaspora kupuje i nekretnine u mjestima za odmor, gdje se posebno izdvajaju Bjelašnica za zimski turizam i praktično cijela južna Hercegovina za ostatak godine”, istakli su u agenciji u Sarajevu.

Dodaju kako se najčešće kupuju nekretnine u starogradnji ako su na lokacijama u samom centru velikih gradova, te im je u tom trenutku prioritet lokacija, dok inače, bh. dijaspora preferira i uglavnom kupuje stanove i poslovne prostore u novogradnji. Kad je riječ o nekretninama za odmor kupuju parcele, vikendice i apartmane.

“Još jedan zanimljivost vezana za kupoprodaju nekretnina u BiH naše dijaspore je činjenica da, za razliku od nekog ranijeg vremena, kada se ubjedljivo najviše transakcija sa ovom grupom klijenata vršila tokom ljetnih mjeseci, mi sada poslovne transakcije s njima obavljamo tokom cijele godine”, govore u agenciji koja tokom cijele godine vrši kupovinu i prodaju stanova za klijente.

Želja većine građana u dijaspori je kupovina stambenog prostora u domovini, ali su im za to potrebna sredstva, a banke u zemljama u kojima su na privremenom radu ne daju stambene kredite za kupovinu nekretnine u drugoj državi.

Razumijevajući ove potrebe građana BiH koji žive i rade u Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj, SAD-u i drugim zemljama, BBI banka je prva banka na tržištu BiH koja je ponudila stambena finansiranja za ovu kategoriju klijenata.

Kroz ovaj program, Bosna Bank International je omogućila građanima naše zemlje, a koji žive i rade van granica domovine, kupovinu nekretnine u BiH, sa rokom otplate do deset godina i uz dodatne usluge kao što su internet i mobilno bankarstvo i platni promet sa inostranstvom.

Više informacija o ovoj jedinstvenoj ponudi, dostupno je putem e-maila dijaspora@bbi.ba ili na web stranici banke bbi.ba.