News

Check out market updates

Stanje na tržištu nekretnina u BiH je neuređeno

Stanje na tržištu nekretnina u BiH je neuređeno

Stanje na tržištu nekretnina je neuređeno u smislu nedostatka profesionalnih posrednika pri prodaji nekretnina, zakona o posrednicima i normama koje oni moraju ispuniti da bi bili posrednici, ocijenio je u izjavi za Fenu tajnik Udruženja sudionika u prometu nekretninama pri Gospodarskoj komori Federacije BiH Ivica Barbarić. To udruženje osnovano je krajem prošlog mjeseca radi rješavanja problema vezanih za promet nekretnina (zakon i podzakonski akti) i uređenja ove oblasti. Barbarić je naveo da trenutno u Sarajevu, a i širom Federacije BiH postoji jako mali broj agencija/posrednika koje rade legalno ovaj posao, tj. plaćaju poreze državi.

– Takva nesređenost pogoduje razvoju crnog tržišta što je jedan od ključnih problema i nevjerojatno je do koje granice se nelegalni posrednici usuđuju ići. Bez ikakvog straha se objavljuju na poznatim portalima gdje slobodno prezentiraju nekretnine koje oni posreduju kao fizičke osobe ili kao agencije bez ikakvog posredničkog ugovora s vlasnikom. Nikakav račun se ne izdaje vlasniku pri naplati provizije, osim što oni rade ilegalnu, odnosno protuzakonitu radnju kao posrednici. Vlasnike također dovode u situaciju da su sudionici krivičnog djela kazao je Barbarić. Iz ovog udruženja vlasnicima nekretnina su preporučili da ne prihvaćaju poslovne aranžmane s takvim posrednicima, dakle bez ugovora i bez računa za proviziju prilikom realizacije prodaje ili najma nekretnine.  Regionalno tržište nekretnina se nakon višegodišnje stagnacije napokon počelo tijekom 2014. oporavljati. Početkom te godine u BiH je otvoreno desetak novih gradilišta, neka ranija su ponovno aktivirana, a zabilježen je i porast prodaje stanova.

– U BiH imamo nepovoljan politički, ekonomski i socijalni ambijent, visoku stopu nezaposlenosti, stroge uvjete kreditiranja u bankama s visokim kamatnim stopama što se danas negativno odražava i na tržište nekretnina. U Sarajevu je došlo do malog oporavka, ali, nažalost, u drugim dijelovima BiH još je prisutna blaga stagnacija vrijednosti nekretnina, kazao je Barbarić dodajući da u Udruženju još ne raspolažu preciznim podacima o kretanju cijena nekretnina. Prvi i osnovni cilj novoosnovanog udruženja, po njegovim riječima, jeste doprinos kreiranju zakonske regulative kojom bi se uspostavio organizirani promet nekretnina, što između ostalog podrazumijeva obrazovanje i licenciranje posrednika radi poboljšanja njihovog rada, pa samim tim zaštite prodavača i kupaca nekretnina. I naravno, naglašava, suzbijanje sive ekonomije.

– Porez na promet nekretnina je uređen Zakonom o porezu na promet nepokretnosti na županijskoj razini i ispunjavanje obveze plaćanja poreza predstavlja uvjet uknjižbe budućeg vlasnika nekretnine u zemljišne knjige nadležnog suda što je automatski rješenje ispunjavanja obveze plaćanja ovog poreza, jer se vlasništvo stječe isključivo upisom u zemljišne knjige, a kod poreza na rentu to već nije slučaj, pa se često događa da se ti propisi ne poštuju, prokomentirao je Barbarić.  Što se tiče poreza na nekretnine trenutno u BiH postoji samo pri kupovini nekretnine, odnosno pet posto se plaća od procjene općinskog povjerenstva.

– Često se predlaže da se taj porez ukine, a da se uvede porez na vlasništvo nekretnine koji bi se plaćao svake godine što je sigurno i dosta bolje rješenje. Za kupce je opterećenje od pet posto od procijenjene vrijednosti izuzetno veliko opterećenje. Plaćanje umjerenog poreza na godišnjoj bazi je dosta pogodnije rješenje za kupca. Poštovanje ovog propisa je u potpunosti jer ne možete uknjižiti nekretninu na svoje ime dok ne platite porez, objasnio je Barbarić. Što se tiče zakona o oporezivanju najma nekretnina, smatra Barbarić, on je jasan i razlikuje se u manjoj mjeri od općine do općine. U nekim općinama je određena fiksna cijena po m2 dok je u drugim deset posto od najamnine. Međutim, dodao je Barbarić, sigurno postoje vlasnici koji ne prijavljuju poreznoj upravi da iznajmljuju nekretninu.